September 30, 2021

DIETA W CUKRZYCY

 

 

 

DIETA W CUKRZYCY

                Cukrzyca jest chorobą XXI wieku, w której występuję hiperglikemia (podwyższony poziom cukru we krwi). Wiąże się ona z defektem wydzielania insuliny z komórek beta  w trzustce. Przyczyną zachorowania jest przede wszystkim zła dieta, ale również czynniki genetyczne. Najczęściej występująca cukrzyca to cukrzyca typu 2 (nabyta), natomiast wyróżnia się także cukrzycę typu 1 (pierwotną), cukrzycę ciężarnych czy obecnie popularną insulinooporność.  Cukrzyca powoduje szereg zaburzeń narządów tj. oczy, nerki, serce, nerwy czy naczynia krwionośne. Nieleczona może również doprowadzić do kwasicy ketonowej, która może doprowadzić do śpiączki i śmierci.

Najpopularniejszym rodzajem jest cukrzyca typu 2 i choruje na nią ok. 80% ludzi z problemami glikemii. Zaburzenia dotyczą nie tylko wydzielania ale i działania insuliny (insulinooporność). Poziom peptydu C mieści się początkowo w normie lub tę normę przekracza. Po pewnym jednak czasie wydzielanie insuliny spada (obniża się tym samym poziom peptydu C) wskutek zniszczenia nadmiernie obciążonych komórek β wysepek Langerhansa. Nadmiar trzewnej tkanki tłuszczowej powoduje zwiększenie wydzielania wolnych kwasów tłuszczowych, WKT powodują zjawisko tzw. “lipotoksyczności” – zwiększona oksydacja tłuszczów w tkance mięśniowej powoduje zahamowanie glikolizy natomiast w wątrobie przyczynia się do nasilenia glukoneogenezy. Proces ten wymaga kompensacyjnego wydzielania insuliny przez komórki β wysp trzustkowych. Proces ten może prowadzić do stopniowego wykorzystania rezerw wydzielniczych insuliny i załamania metabolizmu glukozy. Leczenie cukrzycy odbywa się poprzez wprowadzenie dietoterapii z uwzględnieniem redukcji masy ciała, zwiększenie aktywności fizycznej oraz leczenie farmakologiczne, niekiedy wstrzykiwanie preparatu insuliny.

Dieta w cukrzycy lub w stanie przedcukrzycowym powinna być dietą zbilansowaną, średnio szacując około 15% białka, 30% tłuszczu i 55% węglowodanów. Kaloryczność powinna być dostosowana indywidualnie, w wielu przypadkach uwzględniając obniżenie masy ciała. Dużą rolę w cukrzycy odgrywa indeks i ładunek glikemiczny. Mówią one o wpływie danego produktu na podniesienie poziomu glukozy we krwi. Na indeks glikemiczny wpływa także obróbka termiczna. Produkty skrobiowe i warzywa nie powinny być rozgotowane, gdyż wpływa to na podniesienie indeksu. Powinno używać się produktów bogatych w błonnik, pełnoziarnistych z grubego przemiału m.in mąk, makaronów, kasz czy chlebów. Ograniczeniem w cukrzycy są przede wszystkim cukry proste, zarówno te znajdujące się w owocach czy mleku jak i dodane w postaci sacharozy do słodyczy, napojów czy innych produktów przetworzonych. Nie powinno spożywać się zbyt dużo tłuszczów zwierzęcych, nasyconych, natomiast zwiększyć spożycie tłuszczów  roślinnych i kwasów omega 3. Co do ilości posiłków jest to kwestia indywidualna. Niektórym bardziej służy system 5 posiłkowy, który zabiega spadkom i skokom glukozy, a innym 3 posiłkowy, który nie doprowadzi do hiperinsulinemii.

Administrator FitPrzystani
Polecane Posty

DIETA W CUKRZYCY

      DIETA W CUKRZYCY                 Cukrzyca jest chorobą XXI wieku, w której występuję hiperglikemia (podwyższony poziom cukru we krwi). Wiąże się ona z [...]